Zoelen

Zoelen is een monumentaal dorp in de Gelderse gemeente Buren. De naam betekent ‘Nederzetting aan de rivier de Zoel’. Het dorp ligt ten noorden van Tiel en ten noordoosten van Kerk-Avezaath.

Gemeente Zoelen

Zoelen vormde van 1811 tot 1978 een zelfstandige gemeente, samen met de dorpen Kerk- en Kapel-Avezaath. Toen gemeente Zoelen op 1 januari 1978 werd opgeheven, werden Zoelen en Kerk-Avezaath bij gemeente Buren gevoegd. Kapel-Avezaath werd bij gemeente Tiel gevoegd.

In de buurt

In Zoelen staat Kasteel Soelen op Landgoed Soelen, gelegen op de oude stroomwallen van Waal en Linge. Je vind er landbouwgronden, bossen en boomgaarden, met in het hart het kasteel met bijgebouwen uit de 16de en 17de eeuw. In het park zie je elementen uit zowel de strenge barok als de romantische landschapsstijl. Deze combinatie wordt ook wel ‘Soelense stijl’ genoemd. Aan de Molenstraat in Zoelen staat De Korenbloem, een korenmolen waarmee nog steeds graan wordt gemalen. Ook vind je in Zoelen een evenementenlocatie met een WipeOut parcours, sportclub Zoelen en golfbaan ‘Betuws Golfcentrum de Batouwe’.

Inwoners

Zoelen bestrijkt een gebied van 2.440 hectare, waarvan 139 hectare aan meren, sloten en andere wateren. Het dorp telt zo’n 1.632 inwoners.