Varik

Varik is een dorp en voormalige gemeente gelegen aan de Waalbandijk in de Betuwse gemeente Neerijnen, in provincie Gelderland. Vanuit het oosten gezien is Varik het tweede dorp binnen de gemeente. Op zo’n 10 kilometer ten oosten van de A2 en hemelsbreed op ongeveer 6 kilometer ten zuiden van de A15 ligt het dorp direct aan de Waaldijk. Het dorp heeft ongeveer duizend inwoners.

Dikke Toren en De Bol

Het dorp Varik is vanuit het buitengebied en vanaf de rivier te herkennen aan de ‘Dikke Toren’ van de R.K. Kerk in het dorp en de vrijstaande toren en korenmolen ‘De Bol’, die beiden buiten het eigenlijke dorp aan de Waalbandijk staan. De zware, 15de-eeuwse kerktoren is het enige restant van de middeleeuwse dorpskerk en staat in een bocht van de Waalbandijk en beheerst het fraaie rivierlandschap ter plaatse. Menig schipper op de Waal – Europa’s drukst bevaren rivier – kent de toren.

Het Veerhuis

Het Veerhuis is het eerste Village Trade Center ter wereld dat is opgericht om onze omgeving weer rijker te maken. Zelfgemaakte lokale producten en lokale diensten maken het een handelscentrum voor het dorp. Vanaf hier kan je gemakkelijk met de fiets- en voetveer naar Heerewaarden op de zuidoever van de Waal. Meerdere veren steken de Waal over. Ideaal voor een rondje fietsen!

Historie

Varik was als heerlijkheid lange tijd in het bezit van het geslacht van Varik. De heren van Varik of Vaderik genoten bekendheid in de Gelderse geschiedenis. Ze waren niet bang uitgevallen. Het wapen van Varik met drie leeuwenkoppen is daar het bewijs van. Later kwam het gebied door vererving in de geslachten van Aeswijn, van Dort en van Sepradt.