Tiel

In het hart van de Betuwe, aan de Linge en de Waal, ligt de fruitstad Tiel. Vrijwel iedereen kent Tiel als de stad van fruitmannetje Flipje, maar er is meer! Ga bijvoorbeeld op ontdekkingstocht in het sfeervolle historische stadscentrum met leuke winkelstraten en gezellige terrasjes. Of ga lekker fietsen, varen en wandelen in de mooie natuur.

Tiel is een Hanzestad en uitgegroeid tot het centrum van het Rivierenland. Veel mensen uit de regio maken gebruik van de voorzieningen die Tiel te bieden heeft zoals winkels, scholen, schouwburg de Agnietenhof en Ziekenhuis Rivierenland. Tiel ligt aan de A15 en is dan ook makkelijk bereikbaar via de N834 en N835. De stad ligt ingeklemd tussen de rivieren de Waal (in het zuiden), de Linge (in het noorden) en het Amsterdam-Rijnkanaal (in het oosten). Ook heeft Tiel een treinstation en een overnachtingshaven voor de binnenvaart.

Gemeente Tiel

Gemeente Tiel telt vier kernen: Kapel-Avezaath, Tiel, Wadenoijen en Zennewijnen. De gemeente telt per 30 april 2017 41.432 inwoners en heeft een oppervlakte van 34,81 km² (waarvan 2,17 km² water).

Flipje

De stad staat bekend om haar appels, peren, pruimen en kersen. De mascotte van Tiel is Flipje, het fruitbaasje (de stripfiguur van de voormalige lokale jamfabriek De Betuwe). Van Flipje staat een standbeeld op de Groenmarkt in het stadscentrum en in het Flipje en Streekmuseum kom je alles over hem te weten. Proef ook eens Betuwse Krenkelaar van De Fruitmotor en wijn van het Betuws wijndomein Kermiskoek.

Cultuur

Tiel heeft een ruim aanbod aan culturele voorzieningen, waaronder Schouwburg en Filmtheater Agnietenhof, Cultureel Centrum Zinder, het Flipje & Streekmuseum en Regionaal Archief Rivierenland. In Zinder hebben met ingang van augustus 2017 onder andere de bibliotheek, het centrum voor de kunsten, het poppodium, en de kunstuitleen een plek gekregen.

Bezienswaardigheden

Enkele bezienswaardigheden zijn de Waterpoort, Sint-Maartenskerk, Sint-Dominicuskerk, het Gerechtsgebouw, het Ambtmanshuis en de Vismarkt.

Evenementen

Jaarlijkse evenementen zijn onder andere Appelpop en het Fruitcorso in september, Jazzy Tiel in oktober, House of Fame in mei, Woodstock aan de Waal in juni en de culturele markt Tiel Toont in juli. Sinds 2013 wordt de wielerronde Profronde van Tiel weer gehouden en sinds 2015 vindt met Pinksteren in de gemeentehaven het meerdaags evenement Tiel Maritiem plaats. Verschillende soorten schepen staan deze dagen centraal. Kijk voor een overzicht van de feesten en evenementen op www.stappenintiel.nl.

Economie

Tiel was vanouds een handelsstad met vele markten: Varkensmarkt, Veemarkt (runderen en paarden), Koornmarkt, Groenmarkt, Vismarkt. Ook de riviervisserij (op onder meer zalm en fint) speelde een rol. Vanaf einde 19e eeuw vestigde zich er een aantal industriële bedrijven, zoals Daalderop (metaalbewerking) in 1880 en De Betuwe (fruitverwerking) in 1885. Inmiddels heeft Tiel het grootste areaal aan bedrijventerreinen in Midden-Nederland. Binnen de gemeente zijn ongeveer drieduizend regionale, nationale en internationale ondernemingen gevestigd.

Winkelen

In het voetgangersgebied rondom de Waterstraat, Voorstad en Weerstraat bevinden zich de meeste winkels. Behalve de landelijk bekende winkelketens heeft Tiel nog verscheidene oude familiebedrijven, zoals stijlmodehuis Blijdesteijn, bakkerij van Ooijen en kookwinkel Oostendorp. www.winkelenintiel.nl

Markt

Op het Plein en de Varkensmarkt is de weekmarkt op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur en op maandag van 12.00 tot 17.00 uur. Bij winkelcentrum Passewaaij is de warenmarkt op vrijdag van 13.00 tot 19.00 uur.