Rijswijk (Gld)

Rijswijk is een klein dorp in de Gelderse gemeente Buren. Niet te verwarren met Rijswijk in Noord-Brabant en in Zuid-Holland. Rijswijk telt zo’n 681 inwoners.

Geschiedenis

In 1915 en 1916 zijn in het Essenbosch sporen gevonden van een nederzetting uit de 2de eeuw na Christus. De oudste vermelding van de naam komt voor in een 9de-eeuwse oorkonde. De naam is afgeleid van het oud Nederlandse woord ‘wich’ dat nederzetting betekent en ‘ris’ dat ‘loot’, ‘tak’ of ‘twijg’ betekent.

In de buurt

In het dorp staat de Nederlands-hervormde Martinuskerk gebouwd in Gelders-Nederrijnse stijl, de 18de-eeuwse Betuwse korenmolen De Hoop en in Rijswijk is onder meer een openbare basisschool, de voetbalvereniging SCR (met leden van verschillende dorpen binnen de gemeente), een buurtvereniging, een Oranjevereniging en verenigingsgebouw de Hoekenburg. Winkels zijn er in Rijswijk niet te vinden, hiervoor gaan bewoners onder andere naar omliggende dorpen als Maurik of Beusichem.

Tip!

Samen met de molen Rijn en Lek in Wijk bij Duurstede aan de overkant van de rivier de Lek vormt De Hoop een aantrekkelijk uitzicht over de rivier.