Ophemert

Ophemert is een dorp in de Betuwe, gelegen aan de rechteroever van de Waal tussen Zennewijnen en Varik. Het dorp werd in 1812 bij de gemeente Varik gevoegd, maar daar op in 1818 alweer van losgemaakt. De gemeente fuseerde op 1 januari 1978 met de gemeenten Est en Opijnen, Haaften, Varik en Waardenburg tot de nieuwe gemeente Neerijnen. Op 31 december 2016 woonden er 1.679 mensen in Ophemert.

Bereikbaarheid

Ophemert is het meest oostelijk gelegen dorp en aan de dijk van de Waal. Het dorp ligt over de weg op zo’n 11 kilometer ten oosten van de A2 en hemelsbreed op ongeveer 4 kilometer ten zuiden van de A15.

Een heerlijkheid

De geschiedenis van Ophemert is nauw verweven met de geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners. Ophemert was namelijk een heerlijkheid. Het kasteel met slotgracht is er nog steeds.

Kasteel Ophemert

Kasteel Ophemert of ’t Hoge Huis ligt in de gemeente Neerijnen, ten noorden van het dorp Ophemert in het Gelderse rivierengebied. Het kasteel dateert in zijn oudste vorm van 1265.

Aangenomen wordt dat de eerste eigenaar van het Huis te Ophemert Rudolf de Cock is geweest. Hij ruilde in 1265 zijn bezittingen rond Rhenoy met graaf Otto II van Gelre tegen diens bezittingen op de noordelijke oever van de Waal. De familie van Haeften heeft het langst (350 jaar) het kasteel bewoond vanaf 1550. Door vererving is het kasteel aan het eind van de 19de eeuw in handen gekomen van de Schotse adellijke familie Mackay. Vanaf 2009 heeft de adellijke familie van Dedem het kasteel in erfpacht.

Het kasteel wordt niet meer bewoond, maar is in gebruik als trouwlocatie en voor zakelijke verhuur. Bovendien kan er worden overnacht. Ook wordt Kasteel Ophemert soms gebruikt voor concerten van Het Gelders Orkest, dat buitenconcerten geeft in de kasteeltuin.

Tip!

Geniet vanaf de Waalbandijk van de in alle jaargetijden mooie riviergezichten. Vooral in de bloesemtijd is een wandeling over de dijk prachtig.