Kerk-Avezaath

Kerk-Avezaath – niet te verwarren met Kapel-Avezaath – ligt in de gemeente Buren, in de Tielerwaard in provincie Gelderland. Eerder was het dorp onderdeel van gemeente Zoelen. Kerk-Avezaath is gelegen ten noorden van de A15, bij Tiel. Op 1 januari 2016 telde het dorp 1.367 inwoners.

Onderwijs

De eerste onderwijsgegevens van Kerk-Avezaath dateren uit 1742. In de kerkregisters uit deze periode is vastgelegd dat er door de dorpspredikant en kerkenraad een schoolmeester was aangesteld die les gaf in de St. Lambertuskerk. Omdat de vergoeding voor deze baan beperkt was, had de schoolmeester vele bijbaantjes, zoals o.a. koster, dorpssecretaris, voorzanger en doodgraver. Vanaf 1841 werd er les gegeven in schoolgebouwen.

Lentefeest

Het lentefeest is een van de muzikale hoogtepunten van het jaar in Kerk-Avezaath, met bekende Nederlandstalige artiesten. Het meerdaagse muziekfestival vindt sinds 1977 jaarlijks plaats in april op de voetbalvelden van de v.v. Teisterbanders aan de Dorpsstraat.

Betuwse fietsvierdaagse

De Stichting Betuwse fietsvierdaagse organiseert ieder voorjaar de Betuwse fietsvierdaagse. De start en finish liggen traditioneel bij het dorpshuis ‘De Avezathen’.

Avezaaths Allerlei

De kerken van Kerk-Avezaath en Kapel-Avezaath organiseren jaarlijks twee rommelmarkten onder de naam Avezaaths Allerlei. De opbrengst wordt gebruikt voor het onderhoud van de kerkgebouwen.