Kapel-Avezaath

Kapel-Avezaath is een dorp in de Betuwe, in provincie Gelderland, deels gelegen in de gemeente Tiel en deels (ten noorden van de rijksweg A15) in de gemeente Buren. Het ligt dan ook maar 3 kilometer ten westen van Tiel. Kapel-Avezaath telt ca. 800 inwoners. Het dorp is in de middeleeuwen ontstaan op een stroomrug van de Waal. Het pittoreske riviertje de Linge scheidt Kapel-Avezaath van buurdorp Wadenoijen.

De Kapel

De Agatha Capel, een hervormde kerk, is een grotendeels bepleisterde zaalkerk. Het schip dateert uit de 14de eeuw. Het hogere laatgotische koor stamt uit het midden van de 16de  eeuw. De geveltoren werd in 1783 toegevoegd. Kapel-Avezaath vormt samen met buurdorp Kerk-Avezaath de Protestantse gemeente Kerk- en Kapel-Avezaath.

De Hofstede

Eén van de oudst bewoonde delen van Kapel-Avezaath is het gebied rondom de huidige hofstede Alden Haaf aan het Laageinde. Bij deze hofstede is de gracht nog aanwezig. Het oudst bekende Avezaathse document is een oorkonde uit de negende of tiende eeuw, waarin staat vermeld dat een hoeve in Avezaath geschonken is aan bisschop Balderik van Utrecht.

Inwoners

Kapel-Avezaath bestrijkt een gebied van 187 hectare. Er wonen ongeveer 465 mensen in het dorp, verdeeld over zo’n 195 huishoudens. Circa 70 huishoudens hebben kinderen. Er is een basisschool ‘De Hoge Hof’ en er is een sport- en muziekclub.