Ingen

Ingen is een dorp in de gemeente Buren, in provincie Gelderland, en ligt zo’n 9 kilometer ten zuidwesten van Veenendaal. Het dorp valt sinds 1999 onder deze gemeente. Daarvoor viel het van 1818 tot 1999 onder de gemeente Lienden en daarvoor, van 1811 tot 1818 onder de gemeente Maurik. De huizen zijn er wijdverspreid over een kom die loopt van buurtschap De Ganzert tot Eck en Wiel in het westen.

De pont

Sinds 1487 is er de Ingensche Veer in Ingen. De huidige pont heet Geldersweert en is in 2003 in gebruik genomen. Deze naam refereert aan de nabij het veer gelegen uiterwaard, de Gelderse Waard of Gelderse Weerd geheten. Dat is ook de naam van het kasteel Geldersweert dat ooit ten westen van het Ingense veer in de gelijknamige uiterwaard stond.

Economie

Ingen ligt aan de rivier de Neder-Rijn, waardoor het een zeer vruchtbaar gebied is. De tuinbouw is dan ook kenmerken voor Ingen. Er zijn veel boomgaarden in de buurt. Het eerste decennium na de Tweede Wereldoorlog was het gouden decennium voor Ingen. De overheid tilde de landbouw naar een hoger niveau om te concurreren met andere landen. Zij hebben de landbouw gemechaniseerd, wat resulteerde in een hogere productie. Waar andere boerderijen in Nederland grotere ‘bedrijven’ werden, groeide het aantal boeren met tussen de 1 en 5 hectare grond in de Betuwe met 96 procent. Dat zorgde voor een goede tijd: in 1950 werd 0,9 liter bier per persoon gedronken en in 1960 23,9 liter.

Inwoners

Ingen is zo’n 75 hectare groot en er wonen zo’n 1.080 mensen, met een nagenoeg gelijke man/vrouw verdeling. Het dorp telt ongeveer 460 huishoudens, waarvan circa 170 huishoudens kinderen hebben. In Ingen is onder meer een basisschool en voetbalvereniging.