Heesselt

Heesselt is klein, maar fijn en ligt in een overwegend agrarisch gebied. Het dorp bevindt zich in de Betuwse gemeente Neerijnen, in provincie Gelderland en is gelegen aan de Waalbandijk. Heesselt ligt tussen Varik en Opijnen aan een scherpe bocht van de Waal.

De Koe

Waar mensen Heesselt van kennen? Van de Koe! De Koe is een kunstwerk van de Nederlandse beeldend kunstenaar Gerry van der Velden dat staat in de bocht van de Waalbandijk bij de steenfabriek in Heesselt. Het beeld van een roodbonte koe was eigenlijk een ludieke uiting van protest tegen de plannen van Rijkswaterstaat om het natuurontwikkelingsgebied de Heesseltsche Uiterwaarden ingrijpend te gaan herinrichten om het te beschermen tegen hoogwater en om nieuwe natuur te verkrijgen. Tegenstanders vonden dit namelijk helemaal niet nodig. Uiteindelijk zijn de plannen in overleg aangepast.

Inwoners

Heesselt is 16 hectare groot en er wonen zo’n 170 mensen, waaronder circa 80 mannen en 85 vrouwen. De leeftijdscategorie 45 t/m 64 jaar is met 35.3% het sterkst vertegenwoordigd.

Heesselt telt ongeveer 80 huishoudens, waarvan er 20 kinderen hebben. Kinderen kunnen naar school in het naastgelegen Varik.