Eck en Wiel

Eck en Wiel is een dorp in de gemeente Buren, in provincie Gelderland. Eck en Wiel bestaat uit de voormalige dorpen Eck en Wiel. Eck bestaat al sinds 1288, Wiel ontstond later pas. Het dorp Eck en Wiel behoorde van 1811-1998 tot de gemeente Maurik in de Neder-Betuwe. Sinds 1999 maakt het deel uit van de gemeente Buren. In 2007 had Eck en Wiel inclusief de verspreide huizen eromheen 1.740 inwoners.

‘Wagenspoor en dijkdoorbraak’

De naam Eck komt van het oud-Nederlandse woord ‘eki’, dat ‘wagenspoor’ betekent. Dat kan een verwijzing zijn naar een oude doorgaande route over de overwallen langs de Rijn. Ooit bestond er een geslacht De Ecke, vermeld in 12e tot en met de 14e eeuw en Van Eck vanaf de 16e eeuw tot heden. De naam Wiel komt in 1349 voor het eerst voor. Het woord wiel zou kunnen duiden op een oude dijkdoorbraak, waardoor vaak een diepe plas ontstond. Het dorp ligt dan ook aan de Nederrijn, die tevens de grens is met de provincie Utrecht. De rivier kan worden overgestoken met een veerpont. Aan de overzijde van de rivier ligt Amerongen.

In de buurt

Eck en Wiel is relatief klein en rustig. Veel inwoners werken in de grotere plaatsen in de omgeving en doen daar ook de inkopen. Hoewel de boodschappen ook gewoon in het dorp te verkrijgen zijn. Daarnaast is er een openbare basisschool, verschillende sportverenigingen en campings.