Culemborg

Culemborg heeft het allemaal: historische gebouwen, pittoreske straatjes en bourgondische restaurants. Culemborg, vroeger ook wel Kuilenburg of Kuylenburgh genaamd, is een stad en gemeente in de Neder-Betuwe, in provincie Gelderland. Culemborg is makkelijk te bereiken per auto via de A2 en N320 en heeft een eigen treinstation. De reistijd Culemborg – Utrecht bedraagt zo’n twintig minuten.

Kuilenburgse Spoorbrug

Culemborg was even wereldberoemd toen in 1868 de Kuilenburgse spoorbrug in gebruik werd genomen, toentertijd de langste spoorbrug van Europa. Om met de hoge brug over de Lek te komen moest een spoordijk worden aangelegd, waardoor Station Culemborg onderaan de helling, en dus een eind buiten de stad, kwam te liggen. Toen de brug in de tweede helft van de 19de eeuw werd vervangen vormde dat een belangrijke stimulans voor de industriële ontwikkeling. Met name de sigaren- en meubelindustrie kwamen in die tijd sterk op.

Inwoners

De gemeente telt 27.904 inwoners (per april 2017) en heeft een oppervlakte van 31,23 km² (waarvan 1,49 km² water is). In Culemborg wonen gemiddeld 944 personen per vierkante kilometer. De leeftijdscategorie 45 t/m 64 jaar is met 30.3% het sterkst vertegenwoordigd. Culemborg telt 11.717 huishoudens met een gemiddelde grootte van 2.3 gezinsleden. Van deze 11.717 huishoudens hebben er 4.571 kinderen en hebben 3.467 huishoudens geen kinderen.

Wonen in Culemborg

De prijs van een woning in de gemeente Culemborg bedraagt in september 2017 gemiddeld 316.486 euro. Dat is een verschil van 14,8% ten opzichte van het landelijk gemiddelde dat in september 371.490 euro bedraagt.

In de buurt

Culemborg heeft de verscheidenheid van een grote stad, maar dan op een kleinere schaal en juist dat maakt het zo gezellig. De stad is gelegen aan de rivier de Lek en is gevuld met een rijke historie: het oude stadhuis, de verschillende kerken, de binnenpoort en de typisch Hollandse molens. In de binnenstad van Culemborg kun je urenlang doorbrengen. Er zijn volop historische gebouwen te bezichtigen, leuke restaurants en brasseries om culinair te genieten en je kunt er goed shoppen. Naast de landelijke winkelketens vind je er tal van bijzondere winkels. Elke vrijdag is het koopavond en er is wekelijks markt op dinsdagochtend. De stad biedt bijzonder veel duurzame producten aan, daarom mag Culemborg zich officieel ‘Fairtrade Gemeente’ noemen. Ook organiseert Culemborg jaarlijks een Oldtimerdag en Culemborg Blues. Kijk voor meer evenementen op www.culemborgklopt.nl

De Plantage

De Plantage is het stadspark van Culemborg en een gemeentemonument. Het is in 1850 ontworpen door de tuinarchitect Louis Paul Zocher en aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Andere leuke bezienswaardigheden zijn Kasteeltuin en museum de Groene Schuur, het Stadhuis van Culemborg en Fort Everdingen.