Buren

Buren is een historische stad in de streek Neder-Betuwe, in provincie Gelderland. Het is centraal gelegen binnen de gemeente Buren, nabij de plaatsen Tiel en Geldermalsen. De gemeente Buren telt 26.348 inwoners in 14 woonplaatsen. De plaats Buren telt 3.625 inwoners.

Gemeente Buren

De gemeente Buren bestaat uit het stadje Buren en de dorpen Asch, Beusichem, Eck en Wiel, Erichem, Ingen, Kerk-Avezaath, Lienden, Maurik, Ommeren, Ravenswaaij, Rijswijk, Zoelen en Zoelmond.

Geschiedenis

Buren verkreeg stadsrechten in 1395 van ridder Allard, heer van Buren en Beusichem. In 1435 begon Hertog Arnold van Egmont met het beleg van Buren. De stad werd ingenomen en heer Willem van Buren werd verdreven omdat hij zich tot vijand van de hertog had uitgesproken. De vestingwerken zijn nog grotendeels intact; er zijn nog wallen, muren en een stadspoort; de Culemborgse- of Huizenpoort. De stad telt dan ook ruim honderd rijksmonumenten.

Oranjestad

Buren mag zich Oranjestad noemen, vanwege de band met de koninklijke familie. De titel kregen ze toen Willem van Oranje er in 1551 trouwde met Anna van Buren, waardoor Prinses Beatrix en koning Willem-Alexander gravin en graaf van Buren werden. De korenmolen op de wallen draagt dan ook de toepasselijke naam ‘De Prins van Oranje’ en zo zijn er meer bezienswaardigheden en activiteiten in de vestingstad die refereren aan onze Oranjes. Leuk weetje: de Oranjes gebruiken ‘Van Buren’ soms als schuilnaam als ze incognito willen zijn, zoals Willem-Alexander deed toen hij de Elfstedentocht van 1986 reed onder de naam W.A. van Buren.

Huis Buren

Huis Buren was een van de grootste kastelen van Nederland, waar Frederik Hendrik, prins van Oranje de laatste bewoner was voordat het werd gesloopt. De stenen werden gebruikt in nieuwe huizen, die nu ‘kasteelhuizen’ worden genoemd. Ook de stadsmuren zijn gerestaureerd met stenen uit het kasteel. Op de plek waar het kasteel stond zijn nu alleen de fundamenten nog te zien.

Inwoners

Buren is 142,93 km² groot, waarvan 19 hectare meren, sloten en andere wateren zijn. Per vierkante kilometer wonen er gemiddeld 146 personen. De man/vrouw-verdeling is er ongeveer gelijk. De leeftijdscategorie 45 t/m 64 jaar is het sterkst vertegenwoordigd. Buren telt zo’n 1.470 huishoudens, waarvan 585 huishoudens kinderen hebben.

In de buurt

Buren heeft nog altijd een koninklijk tintje. Het Koninklijke Marechausseemuseum is gevestigd in de stad en in het Museum Buren & Oranje kun je de kinderschoentjes van prinses Wilhelmina, Juliana en Beatrix zien. Buren heeft een gezellige dorpskern met leuke restaurants, lokale winkeltjes en knusse B&B’s. De vele wandel-, fiets- en vaarroutes werken als een magneet op sportievelingen. Kijk hier voor tips.