Beusichem

Beusichem ligt in gemeente Buren, in de Gelderse Betuwe. Het dorp ligt enkele kilometers ten oosten van Culemborg en enkele kilometers ten noorden van Geldermalsen. Het noorden van de plaats ligt aan de Lekdijk.

Het paard van Napoleon

Beusichem staat historisch bekend om haar beroemde paardenmarkt die hier elke zomer werd gehouden. Er wordt gezegd dat zelfs Napoleon zijn paarden kocht op de Beusichemse paardenmarkt. De markt wordt genoemd in oude documenten van rond 1461.

Beuzekom: woonplaats van de vijand?

Beusichem – lokaal ook wel Beuzekom genoemd – ligt in het voormalige graafschap Buren en vormde een zelfstandige gemeente van 1811 tot 1 januari 1978. De gemeente Beusichem omvatte naast Beusichem ook het dorp Zoelmond en een groot deel van de huidige gemeente Culemborg. De betekenis van de plaatsnaam is taalkundig als volgt te verklaren: ‘chem’ is afgeleid van ‘hem’, dat ‘woonplaats’ betekent in het oud-Nederlands. ‘Beuse’ is een verbastering van ‘Boso’, een persoonsnaam, die in het oud-Germaans ‘vijand’ betekent. Vrij vertaald zou Beusichem dan betekenen: ‘woonplaats van de vijand’.

Inwoners

Beusichem bestrijkt een gebied van 1.201 hectare, waarvan 34 hectare aan meren, sloten en andere wateren. Per vierkante kilometer wonen er gemiddeld 325 personen. In Beusichem wonen zo’n 3.790 mensen waarvan 51,19% man is en 48,94% vrouw. De inwoners zijn verdeeld over circa 1.535 huishoudens met een gemiddelde grootte van 2,5 gezinsleden. Van deze huishoudens hebben er 635 kinderen en 545 huishoudens hebben geen kinderen. De overige huishoudens zijn 1-persoonshuishoudens.

In de buurt

Het middeleeuwse dorp is niet alleen mooi en karakteristiek, er is ook genoeg te doen. Zo bevinden zich er onder meer een theater, twee restaurants, een supermarkt, slager, plantenwinkel, bakker, bowlingbaan, paintballcentrum en een vechtsportcentrum. Iedere dinsdag en zaterdag is er een kleine markt op het marktplein aan de voet van de Johanneskerk. Ook kun je de Lek oversteken met de veerpont richting Wijk bij Duurstede en Utrecht.