Asch

Asch is een dorp in het oude Graafschap Buren dat sinds 1811 behoort tot de Gelderse gemeente Buren. Het ligt naast de stad Buren, zo’n negen kilometer ten noordwesten van Tiel. Utrecht bevindt zich op zo’n 25 minuten rijafstand.

Aske

In het oud-Germaans is Asch afgeleid van ‘aske’, het woord voor de boomsoort ‘es’. Er wordt aangenomen dat hier vroeger dan ook een bos vol essen was. En nog steeds is Asch zeer groen. Het is een lang uitgestrekt dorp in een landelijke omgeving van weilanden.

Inwoners

Asch heeft 368 inwoners (per 1 januari 2017) die in 125 woningen wonen. Ook zijn er verschillende boerderijen aangewezen als gemeentelijk monument. Er wonen relatief veel gezinnen, zo’n 42% van de huishoudens hebben kinderen. Asch is dan ook zeer kindvriendelijk.

In de buurt

Inkopen doen de inwoners van Asch vooral in Tiel, Geldermalsen of Culemborg. Met de auto is het ongeveer vijftien minuten rijden naar de dichtstbijzijnde winkels. Het Museum der Koninklijke Marechaussee in Buren is vlakbij en je kan er golfen bij het Betuws Golfcentrum de Batouwe. De omgeving van Asch vormt de perfecte locatie voor wandel- en fietstochten.